V centre mesta dnes privítali účastníkov jazdy "Na bicykli deťom".

17.06.2011 Prešov

Prešov 17. júna (TASR) – Prešovčania dnes predpoludním v centre mesta privítali skupinu cyklistov, ktorí sa vydali na cestu naprieč Českou republikou i Slovenskom, aby týmto netradičným spôsobom získali podporu a finančnú pomoc pre deti s onkologickým ochorením.
Účastníci 2. ročníka medzinárodnej charitatívnej cyklojazdy s názvom "Na bicykli deťom" vyrazili na trať 8. júna v českom meste Aš a v sobotu 18. júna ukončia svoju púť v najvýchodnejšej obci Slovenska v Novej Sedlici. Peletón vedie Jozef Zimovčák, ktorý trasu absolvuje na vysokom bicykli.
"Máme za sebou zhruba 1480 kilometrov. Prešov je mesto, ktoré nám pripravilo skutočne pekné privítanie s programom. Boli tu deti a vlastne ten význam tohto projektu tu bolo vidieť. Verím, že tie mestá budú pribúdať," povedal pre TASR Zimovčák. Zdôraznil, že oproti minulému ročníku je aj na cestách viac vodičov, ktorí túto jazdu tolerujú a podporujú cyklistov.
"Sme radi, že takýto peletón môžeme privítať aj v našom meste. Je to vysoko humánna myšlienka, a preto sa aj zamestnanci radnice zapojili do finančnej zbierky. Čím viac nás bude, tým menej bude detského utrpenia," povedal pre TASR primátor Pavel Hagyari.
Ten sa spolu s viceprimátorom René Pucherom a ďalšími Prešovčanmi, medzi ktorými boli predovšetkým školáci, pridali k cyklistom. Po symbolickej jazde centrom mesta sa účastníci cyklotúry zapojili do kultúrneho programu a prevzali finančné dary, ktoré chorým deťom venovali zamestnanci firiem, úradov a prešovskí školáci. Do Prešova na bicykli dorazil aj operný spevák Martin Babjak, ktorý si zaspieval na námestí s prešovskými deťmi.
Radosť z účasti na akcii v centre mesta neskrývala ani organizátorka privítania Monika Brillová z Občianskeho združenia Deťom pre život.
"Je to naozaj veľmi milé a spontánne, cyklisti sa s nami zabávali. Som matka onkologicky chorého dieťaťa a chcela som vyzvať ľudí, aby prišli podporiť túto myšlienku. Myslím, že takto by to malo vyzerať v každom meste, pretože tu naozaj bolo cítiť záujem a snahu pomôcť," povedala Brillová.
Minulý rok výťažok z akcie rozdelili pre detské onkologické oddelenia v oboch republikách. Tento rok budú adresované priamo rodinám. Brillová pripomenula, že práve dnes vo Vysokých Tatrách začína prvý československý pobyt pre deti, ktoré absolvovali liečbu a niekoľko dní prežijú v prírode spolu so svojimi súrodencami či rodičmi. Dodala, že v nedeľu ich cyklisti navštívia v Tatrách.
 

Vyberte región